Homepage. Dagboek. In de Media. Doel. Voedsel. Energie. Water. Dieren. Kruiden. Bloemen. Schoon Rijden. Onderhoud. Sport Spel. Zelf ervaren. Foto,s. Contact.

The Green Lagoon

Zelfvoorzienend wonen met behoud van comfort, “leven zoals het ooit bedoeld is”.  


Dagboek augustus


Reedje heeft uiteindelijk toch niet gered

Tot gisterenavond leek het redelijk met haar te gaan.Vanochtend zag haar wond er zelfs heel goed uit maar het viel ons wel op dat ze niet meer wilde eten en drinken, wat we ook probeerden.

 

Na gezamenlijk overleg hebben we daarop besloten om haar stal open te zetten zodat ze vrij was om te gaan. Wijzelf hadden dingen buiten The Green lagoon te doen.

 

Toen we rond 13:00 terugkwamen vonden we haar dood in de stal.

Ze was zelfs niet meer naar buiten gegaan. We weten dat de dood bij de natuur hoort maar het blijft jammer.

 

Met elkaar toch weer een ervaring rijker.


Zonsopkomst

Om u een indruk te geven hoe gemiddeld onze zonsopkomsten er hier uit zien beginnen we maar eens met een mooie foto.
Doordat het Reedje in de paardenstal verblijft slapen Nina en Lammie tijdelijk buiten. Direct nadat Nina onze slaapkamer gordijnen zag bewegen kwam ze in volle draf vanuit de boomgaard naar ons toe, gelijk Black Beauty van vroeger.

 
Voor de kippen en Lammie ook het teken om zich naast ons slaapkamer raam te verzamelen.

Reedje is vandaag een uurtje in de omheinde groentetuin geweest.


Eerst deed ze zich tegoed aan wat worteltjes en gras.


Daarna ging ze tussen de tomaten planten liggen. Enieledam zorgt er een aantal malen per dag voor dat ze voldoende mais, blaadjes, gras en krachtvoer eet en daarna voldoende drinkt. We hadden het verband even verwijderd maar meer dan een paar stappen lopen lukte haar nog niet.

 

 

Vandaag hebben we ook onze handzwengel muur koffiemolen uit de jaren dertig van de vorige eeuw gerepareerd en opgehangen, hij werkt super, veel makkelijker dan een “tussen de knieën koffiemolen. Vanavond meer hierover met daarbij de tip van het jaar, mis hem niet!


Reedje in vrijheid?

Hoewel we gisteren beloofden het vandaag over onze opknapwerkzaamheden te hebben, schuiven we dat toch nog één dag op.

 

Naar aanleiding van een reactie van het Reeën Informatie Centrum besloten we vandaag om reedje los te laten.

Zij leerden ons dat reeën heel gevoelig zijn voor stress en daardoor in “gevangenschap” vaak niet eten en drinken. Daardoor zouden ze meer overlevingskansen hebben in de vrije natuur.

 

Wie zijn wij om aan het oordeel van deze echte deskundigen te twijfelen.

Voor het zover was hebben we haar wond nog een keer zorgvuldig behandeld en voorzien voorzichtig met penicilline zalf ingewreven.


Daarna heeft Tuinman Thieu haar uit de stal gedragen en onder de rode beukenboom neergezet.Vervolgens probeerde ze een paar sprongen te maken en ging vervolgens weer liggen. Het was overduidelijk dat de verwonding nog onvoldoende hersteld was en haar poot nog veel te zwak om op te staan. In deze conditie was ze in de vrije natuur totaal kansloos.

 

Omdat we van oordeel zijn dat ze ons niet voor niets had opgezocht, hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en weer neergelegd in de stal. Later op de dag zagen we haar tot  onze grote vreugde met volle teugen drinken uit de automatische drinkbak.

 

Op onderstaande foto is te zien dat ze zich te goed doet aan het groen van onze vers geplukte wortelen.

Matthieu jr. heef haar later op de dag geholpen met het eten van een flinke hand vers gemaaid gras terwijl Enieledam haar verwend met wat van onze aardbeien.

 

Net voor het donker worden hebben we haar wond weer verzorgd en zagen toen dat er geen pus meer uit kwam, ook was haar poot niet meer heet.

 Ze heeft zich vervolgens lekker laten bedekken met een laag hooi voor de nacht.

 

Kortom, nu ze zelf eet en drinkt, de ontsteking wijkt en ze zich ook steeds meer op haar gemak lijkt te voelen tijdens haar verzorging hebben we goede hoop dat we ze toch op de been krijgen. Morgen gaan we een zak speciaal krachtvoer voor haar halen.

 

Mocht later toch blijken dat ze het niet zelfstandig kan reden in de vrije natuur, zullen wij haar blijven verzorgen. Natuurlijk krijgt ze dan een flink stuk van de boomgaard tot haar beschikking.

 

Aan Nina, Lammie en de kippen zal het niet liggen, die hebben haar al geaccepteerd.


Reedje redt het

Het ziet er naar uit dat het reedje het gaat redden, ze is de nacht in Nina,s stal goed doorgekomen.

 

Nina en Lammy hebben tegen hun zin de nacht buiten door moeten brengen en hadden door dat er een ander dier in de stal verbleef. Bij het opkomen van de zon waren alle dieren dan ook rondom de stal te vinden.

 

Het stel bleef er zo rustig onder dat we ze even bij het reedje gelaten hebben. Dat ging verbazingwekkend goed, Nina en Lammie roken even aan haar en namen het ogenblikkelijk voor haar op.


 

Lammie ging aan de andere kant van de stal voor de deur liggen en Nina nam de moederrol.

 

Als ze dacht dat iemand naar Reedje toe wilde draaide ze ogenblikkelijke haar kont naar de deur en ging tussen het ree en de deur instaan. Op een gegeven moment lagen ze met z,n drieën naast elkaar te slapen, geweldig. 

Later op de dag hebben we Nina en Lammie weer naar buiten laten gaan zodat we de wond van het ree konden verzorgen.


 

Vandaag hebben we dat twee keer gedaan, eerst de wond met Betadine Scrub schoongemaakt en daarna het pus voorzichtig uit het ontstoken pootgewricht geduwd. 

Daarna steeds de penicilline zalf zachtjes weer in het gat van de wond gewreven. Wat een geluk dat Ymleh in haar jonge jaren bij een dierenarts gewerkt heeft.

 

We weten ondertussen hoe we het beste met dieren om kunnen gaan waardoor we het reedje op natuurlijke wijze op haar gemak kunnen stellen. Gelukkig begint ze ook te eten, haar bak met mais is voor 1/3 leeg en ze heeft inmiddels vier aardbeien op. 

We hebben inmiddels ook haar doorgfegroeide hoeven bijgeknipt, dat moet straks een stuk fijner lopen.

 

Het liefst zouden we ze nu al vrijlaten maar gezien de pus die nog steeds uit de wond komt hebben we besloten haar nog even bij ons te laten. Zodra de wond begint te helen laten we haar beslist weer gaan, vanaf dat moment zullen we reikhalzend uitkijken om te zien of ze misschien door de boomgaard loopt.

 

Ondertussen schilderen en klussen we onverminderd door, daarvan morgen wat plaatjes.   


Het Kippensyndicaat


Wist u dat Frankrijk op de lijst van grootste economie ter wereld op de vijfde plaats staat?

Bij het bestuderen van deze economie is ons de afgelopen zeven jaar opgevallen dat de sociale afstand tussen werkgever en werknemer in Frankrijk vele malen groter is dan in Nederland.


Het op gelijkwaardig niveau met elkaar zoeken naar gezamenlijke oplossingen voor arbeidsgeschillen is hier bijna ondenkbaar. De gemiddelde chef voelt zich hier Chef, met een hoofdletter. Het is ons een paar keer gebeurd dat zichzelf chef noemende lieden dachten op zijn Frans macht over ons te kunnen uitoefenen, dit op een manier die in Nederland nooit en te nimmer geaccepteerd zou worden.


Op dat soort moment is er weinig te merken van de nationale Franse nationale volksspreuk “Gelijkheid, Broederschap en Vrijheid”.


Dit heeft tot gevolg dat vakbonden, hier syndicaten genoemd, voor het minste of geringste overgaan tot stakingen en blokkades. Deze manier van communiceren is in hun ogen vaak het enige redmiddel, om bovenvermelde redenen  krijgen we daar op The Green Lagoon steeds meer begrip voor.


Sinds vorige week hebben onze kippen een Franse chef, de haan waar we eerder over vertelde. Namen de hoenders al maanden genoegen met een eenvoudige plank met wat dwarslatjes om in hun kippenhok te klimmen.


Sinds deze week protest voor de poort.  Onder leiding van de Franse voorman eiste het koppel plotsklaps een brede ergonomische kippentrap met leuning aan beide kanten. Tot het moment dat die er was weigerde de kippen nog langer over de smalle plank naar boven te klimmen, iets wat de eierenproductie in serieus gevaar bracht.


Omdat we voor geen goud onze dagelijkse verse superscharreleitjes willen missen zijn we gezwicht voor de keiharde eisen van het koppel. Vanochtend zijn we onder het kritische oog van de roodgekamde vakbondsvoorman aan de slag gegaan en hebben een luxueuze kippentrap gemaakt welke voldoet aan alle ergonomische DIN hoendernormen tot 2030.Terwijl een van de dames de trap test kijkt de haan toe. Gelukkig is het syndicaat tevreden en is hiermee de angel uit het kippenvlees. De design traptreden veroorzaakte zelfs een jubel stemming onder de dames. Kortom onze eieren productie is voorlopig veilig gesteld


Voor de rest was het vandaag hondenweer, hagel, sneeuw, storm, regen. Tussen de buien door even een zonnetjeDe nieuwe kruidentuin is bedekt met een laag hagel, dat beloofd wat.


Reetje gered

Er stond vandaag nogal wat druk op de ketel. Op het moment dat we ons zelf daar een beetje in dreigde te verliezen hoorde we Madeleine vanuit de boombaard roepen. Ze was de stal van Nina aan het verschonen en was daarvoor stro aan het opladen in de boomgaard.

“Papa er staat een ree achter de mesthoop met haar hoofd in de bosjes en ze beweegt helemaal niet”

 

Op dit nogal vreemde bericht zijn Matthieu jr. en ondergetekende met een stuk touw poolshoogte gaan nemen en inderdaad daar stond ze. Alleen met haar hoofd verscholen in een bramenstruik


 

Voorzichtig benaderde we haar, op het moment dat we haar voorzichtig beetpakte slaakte ze een hartverscheurende kreet, door merg en been ging het gekrijs. 

Nadat we haar naar boven gedragen hadden en in de stal van Nina zette viel het ons op dat er iets mis was met haar rechtervoorpoot. Na nadere bestudering bleek er een PVC pijpje te zitten tussen haar hoef en enkel.

 

De hoefnagels aan deze poot waren ook aanmerkelijk langer dan de hoeven aan de andere drie poten. Dit betekende dat ze haar rechter voorpoot al lang niet gebruikte om op te lopen. 

Nadat Madeleine het reetje op haar zij had gelegd konden we haar poot wat beter bestuderen. Het PVC pijpje bleek al helemaal te zijn ingegroeid en had een lelijke ontstoken wond veroorzaakt. De pus liep er uit. 

Natuurlijk was ons duidelijk dat het PVC pijpje onmiddellijk verwijderd moest worden, maar hoe? Het PVC was veel te dik om door te knippen en we wilde het lieve dier ook niet nog meer pijn doen. 

Uiteindelijk hebben we de Dremel voorzien van een klein slijpschijfje en hiermee aan twee kanten het pijpje doorgeslepen. Het reetje liet het gewillig toe en gaf geen krimp.


 

Nadat de zorgvuldige klus geklaard was was gedesinfecteerde de wond en voorzagen deze van een dikke laag penicilline zalf.

 

Toen we haar loslieten stond ze voorzichtig op. “De druk op onze ketel” was door het voorval verdwenen al sneeuw voor de zon.

 

De komende dagen houden we de deere onder onze hoede om te kijken hoe de wond zich ontwikkeld, voordat we haar weer vrijlaten zullen we de veel te ver doorgegroeide hoef bijkappen zodat ze hopelijk weer normaal kan lopen. 

Ontegenzeggelijk weer een wonderlijk voorval.

 

Blijft de vraag; hoe komt dat PVC pijpje om haar poot, ons lijkt het een onmogelijk toeval? Kan iemand ons hier misschien iets meer over vertellen.


Dat heet boffen

We zijn nog steeds met elkaar aan het schilderen en loodgieteren, het resultaat mag er zijn. Het huis wordt zo mooi dat we besloten hebben ook de begane grond aan te pakken, we hebben er nu toch de gang in en al het materiaal onder handbereik.

 

 

 

Ondertussen ontvingen we vandaag nog een mooi bericht:  

Hé Greenlagooners,
Ik zat zojuist weer de de site van de Green Lagoon te lezen:
De Nederlandse vertaling van "The complete book of Self Suffeciency" van John Seymour uit 1976 heb ik al een hele tijd.
Jullie krijgen dat boek van me. (Ruil de lampen maar voor iets anders).

Groetjes,

Harm

 

Echt geweldig, hebben we zomaar ineens een Nederlandse en een Engelse versie van dit geweldige boek, zo kan dat gaan. Als u het boek nog niet kent, tik het op de kop is ons devies.

 

Geïllustreerd met prachtige tekeningen worden tal van mogelijkheden om zelfvoorzienend te leven uit de doeken gedaan. Gegarandeerd avonden en avonden leesplezier maar pas op...................... voor dat u het weet gaat u net zo gek doen als wij.


Gelabeld als: Mensen, Onderhoud

Echte vriendschap
Gepost door Imker Thieu om 01:00, augustus 25 2011.

Er wordt wel eens gezegd “Hoe beter je de mensen leert kennen, hoe meer je van de dieren gaar houden”. 

Doordat de dieren hier alle dagen in en rond het huis vrij rondlopen en daarbij voelen dat ze ons kunnen vertrouwen en nog wij geen vlieg kwaad doen, ervaren we dagelijks hun intense vriendschap.

 

Voor ons staat de vriendschap met dieren niet boven die van mensen, maar toch wel op gelijk niveau. Iedereen die The GreenLagoon bezoekt begrijpt dat ook. 

Dat Matthieu jr. vier weken als vakantie greenkeeper op een professionele golfbaan heeft gewerkt kunnen we goed merken, samen met zijn broer krijgen alle borders ongevraagd een grote beurt volgens een nieuw aangeleerd systeem. Tot grote vreugde van de kippen.   

Overigens klaagde wij vorige week onterecht over onze bloemkooloogst, hoe het kan weten we niet maar plotsklaps beginnen al onze bloemkoolplanten echte bloemkolen te vormen, wat we al zeiden; er valt nog een hoop te leren. 

Ook met onze rodekool en groenekool worden we plotsklaps rijkelijk bedeeld.


 

Heterdaadje

Het ruilverzoek van onze oude buitenverlichting is in goede aarde gevallen, binnen 1 uur na het posten van het bericht melden zich al hele enthousiaste mensen uit Haarlem die de lampen graag wilde hebben. Ze hebben zelfs speciaal het mooie Self Sufficiency boek voor ons besteld. Me dunkt duurzaamheid in optima forma. 

Inmiddels hebben we voor dit jaar afscheid genomen van onze Boerenzwaluwen, ze zullen zich nu waarschijnlijk ergens verzamelen met duizenden soort genoten om als groep hun duizenden kilometers lange trektocht naar het zuiden van Afrika te ondernemen. 

Wel hadden we vandaag een andere gevleugelde gast, gedurende twintig minuten zagen we een jonge Groene specht aan de rand van het terras foerageren, een pracht vogel, hij zit rechts naast de houten kist.

 

Matthieu jr. heeft vanmiddag de laatste twee nieuwe buitenlampen gemonteerd, links en rechts van de voordeur. Om wat meer werkruimte te creëren had hij twee hang manden met bloemen op de grond gezet. 

Een halfuur waren alle bloemen verdwenen, toen we de voordeur opendeden was in een keer duidelijk waar de bloemen gebleven waren. Typisch geval van heterdaadje.


Ter ruil aangeboden (ruil geslaagd!)

Vandaag hebben we de laatste klassiek model buitenlampen gedemonteerd. 

7 muurlampen en 1 staande lamp verkeren nog in uitstekende conditie. 

Wie zou ze willen ruilen voor het boek Self Sufficiency van John Symour.

 

Netjes gebruikt of nieuw dat maakt ons niet uit. Mag de Engelse of Nederlandse uitvoering zijn. 

We zouden er echt heel, heel erg blij mee zijn.

 

 

Binnen 1 uur na het posten van dit bericht ontvingen wij reeds de "opmerking" dat de ruil is geslaagd. Hieperde piep. Weer een sterk staaltje van duurzaamheid. 


 

Vanavond is het hier volle maan, op naar een romantische avond, tijd voor een lekker glas rode wijn.


Inspectie

De afgelopen dagen zijn we flink bezig geweest, omdat het vandaag zondag was hebben we met elkaar een tandje rustiger aan gedaan. 

Lammie en Nina kwamen uitgebreid de nieuwe buitenverlichting inspecteren. 

Ondertussen nam de haan de tijd om de petroleumstelletjes en de koffiemolen, in onderhoud, te bekijken. De groentetuin trakteerde ons vandaag op maar liefst 2 kilo van de heerlijkste aardbeien.

 

We verbazen ons steeds meer en meer over de smaak en textuurverschillen tussen de groente en fruit van ons zelf en dat welke we tot voor kort kochten bij de groenteman en supermarkt.  

 

Onbegrijpelijk dat de de maatschappij dit genot de laatste 50 jaar zo verloren heeft laten gaan. Let op, morgen komen we met een interessante aanbieding.  


Koeloejoek saus apart

We zijn vandaag weer flink in de weer geweest, Ueihttam en Stiruam begonnen de dag met het timmeren van een bekisting.   

De afstap vanuit de woonkamer naar het terras was zo,n 6 cm te diep waardoor we ons eigenlijk al twee jaar lang steeds bijna verstapte. Terwijl de volgende stap naar het houten terras weer veel kort was was.

 

Bovendien lagen de stenen platen los. De oplossing is simpel, nu de twee jongens een bekisting gemaakt hebben, storten we deze morgen vol met mortel.

De stenen platen leggen we vervolgens direct in de natte specie, drie dagen laten drogen en alles is weer perfect, morgen het vervolg.

 

Na het timmeren van de bekisting gingen de jongens direct over op het monteren van de nieuwe verlichting.  

Gisteren hadden we onze waardebonnen van de bouwmarkt ingewisseld voor 12 buitenlampen.  


 

Een super aanbieding de staande 14 en de hangende 9 Euro, Maurits weet er wel raad mee.


 

Hoe kunnen ze het er voor maken. We geven het hout zelf nog een dubbele laklaag zodat ze jarenlang mee kunnen. We voorzien de paaltjes natuurlijk van LED spotjes dat spreekt voor zich.

 

De gedemonteerde buitenverliching is best nog heel mooi, we ze hebben wil die mag ze komen halen. Tuinman Thieu is net als afgelopen dagen druk geweest met het gipsen en schuren van de wanden op de eerste verdieping.   

Toen het werk er op zat werden we getrakteerd op op de onvolprezen “Koeloejoek saus apart” naar het ongelofelijk lekkere recept van Ymleh en Enieledam. Daar kan menig Chinees nog een hele dikke punt aan zuigen.


 

Vanzelfsprekend bereid met alleen eigen geteelde groente, alleen de ananas kwam van de dorpsmarkt. 

Daarna met z,n allen in het zwembad gesprongen, wat een top dag.           


Twee kolen gestoofd

Vandaag hebben we onze bloemkool geoogst, de opbrengst van 50 bloemkool zaaien ………… 2 bloemkolen, jawel. 

Er valt dus nog een hoop te leren. 

Voor het koken hebben we ze een half uurtje in zout water gelegd om de ongenode gasyen de gelegenheid te geven te voorschijn te komen, met een dikke larf van een langpoot mug als vangst. Deze verdween onmiddellijk in de maag van een van de door de keuken lopende kippen.

 


 

Vandaag zijn de laatste planken uit de oorspronkelijke benedengroentetuin gehaald en samen met de vlonders die we nog op voorraad hadden netjes opgestapeld op de plek waar de uitbreiding komt van de bovengroentetuin. 

We hebben veel meer planken dan we dachten dus dat komt goed uit. 

Ondertussen gaan we ook door met het gipsen en schuren van de wanden boven. Vandaag de muren van het toilet rondom geëgaliseerd en gelijk maar een lelijke over de muur lopende waterleiding omgelegd en in muur weggewerkt.

 

Morgen gaan we om 06:30 naar een grote bouwmarkt om nog ontbrekend materiaal in te slaan. Nog een paar dagen zo door buffelen en de hele eerste verdieping is om door een ringetje als nieuw.  


Onze boerenzwaluwen
Gepost door Imker Thieu om 01:00, augustus 19 2011.

Nu is de grote trek.

Vergeet het late broed,

dat met gesperde bek

in ’t nest verhongeren moet.

Een klein gedicht over de zwaluwtrek van Gerhardt uit 2001

 

Ook vandaag staat in het teken van het gipsen, schuren en behangen, niet zo interessant om over te verhalen. 

Een mooi moment om het nog even over onze boerenzwaluwen te hebben.

 

Ze bouwen hun nesten in boerenstallen, onder bruggen en afdaken. Het is een halve cirkelvormige kom welke van boven open is. Het nest wordt gemetseld met vochtige aarde en speeksel en verstevigd met halmen en haar. De binnenkant wordt gevoerd met veren en haartjes. 

Het nest wordt altijd zo geplaatst dat er een dak, brug of dakgoot boven zit zodat het nest vanuit de lucht niet kan worden gezien. Bij ons bouwen ze hun neten boven in de stal van Nina en in de schuur. In de tijd van de nestbouw is de zwaluw regelmatig op de grond te zien om aarde en ander nestmateriaal te verzamelen.

 

Gewoonlijk worden 4 of 5 eieren gelegd, maar heel soms worden er wel eens 8 eieren in een nest aangetroffen. De broedtijd is 14 tot 16 dagen, meestal broedt alleen het vrouwtje, het mannetje blijft wel in de buurt. Als de eieren uitgekomen zijn dan worden de jongen door beide ouders verzorgd.

 

Na ongeveer 21 dagen verlaten de jongen het nest. Er zijn twee en soms drie legsels per jaar. Af en toe komen de oouders inverband met de groepstrek tijd te kort om de derde leg tot vliegens toe op te laten groeien, daarover gaat bovenstaand gedicht.

 

Ze eten muggen, motten, vliegen en kevertjes die hij al vliegend met zijn brede snavel uit de lucht vangt. Water drinken doet hij ook tijdens de vlucht door laag over het water te scheren en dan het water met zijn bek op te scheppen, een prachtig gezicht.

 

Vanaf augustus beginnen al vogels zich al te verzamelen boven moerassen en meertjes, daar waar veel insecten zitten. Ze slapen dan in het riet. 

Ze trekken weg in september en oktober en keren eind maart, begin april weer terug. De meeste vogels trekken naar Afrika tot beneden de Sahara. Meestal komen de zwaluwen na de overwinteringsperiode in Afrika weer terug op hun oude nest.

 

Niets is mooier dan in het voorjaar naar onze insecten etende vrienden uit te kijken. Ruim 10.000 kilometer hebben ze dan sinds hun vertrek afgelegd.

 

Op het moment zijn ze er nog dus we genieten er nog even van.


Voorbereiding herfstvlucht

De klok van de natuur klikt gestaag door.  

De vier jonge tweede leg zwaluwen vliegen al weer volop rond het huis en bereiding zich al langzaam voor voor hun 5000 kilometer lange herfstvlucht naar warmere oorden.

Wel beschouwd een ongelofelijke prestatie. Nog wonderlijker is het dat ze volgend jaar The Green Lagoon weer weten terug te vinden. Zijn wij eigenlijk toch maar tobbers met ons GPS kastje. 

Vandaag Stiruams slaapkamer helemaal afgemaakt, het glasvliesbehang is van een mooie roomkleurige verflaag voorzien, tot in de puntjes perfect.

Nu de trap naar zolder uit zijn kamer is kan hij eindelijk zijn kamer op een leuke manier inrichten.

Aan het einde van de dag hebben we de wanden van het eerste gedeelte van de gang op de eerste verdieping gegipst.

Morgen eerst het gipswerk van vandaag gladschuren en impregneren zodat morgen middag ook daar het behang tegen de muur kan.


Rode bietencampagne

Vandaag hebben we de douchebakken tegelklaar gemaakt en de eerste slaapkamer voorzien van glasvlies behang, komende dagen gaan we in gezwinde draf  verder met de gang en nog twee slaapkamers, als we verder zijn laten we de foto,s zien.
 

Helmy heeft vandaag flink geoogst, de minstens 50 rodebieten zijn inmiddels gekookt en gaan de vrieser in voor komende winter. Een deel van onze overvloedige eierenproductie benutten we vandaag als voorgerecht, “eiersalade met zelfgeroosterde toast”.
 

Daarnaast weer een heerlijke courgette.
 

De kippen profiteren ook volop mee van de overvloed, die verdwijnen één keer per dag de boomgaard in en doen zich tegoed aan de te vroeg gevallen appels.
 

Er wacht ons ook nog een overvloedige rabarber en tomaten oogst, daarover later meer.


Winterklaar

Het internet is weer op en top en wij zijn terug van een ritje Vaderland, het gezin is weer compleet.

 

We hebben de reis ook benut om onze op Marktplaats bijeen vergaarde aanwinsten op te halen.
 

Twee prachtige petroleum kookstellen met een bijbehorende reuzenwaterketel, een drie en een vierpits.

 

Volgens de mevrouw uit Drachten die hem aan ons verkocht hebben haar betovergrootmoeders hem nog gebruikt. 100 jaar oud zijn de apparaten en puntje, puntje gaaf wat geweldig. De stoofperenboom zit boordevol dat wordt dus heerlijk stoofpeertjes en stoofpotjes eten.

 

Van Dirk en Loes kregen we een fantastische olielamp, een prachtig origineel koperen ding met een oliereservoir van exact 1 liter.

Bij thuiskomst direct gevuld met olie en op tafel gezet, wat een prachtig warm licht.

 

De Douwe Egberts wandkoffiemolen uit de jaren dertig van de vorige eeuw blijkt ook prachtig gaaf. We hebben hem direct gedemonteerd om wat kleine puntjes te restaureren.

 

Kortom, we zijn klaar voor de gezellige lange winteravonden.

 

Het is heerlijk weer maar omdat het af en toe een beetje regent zijn we ondertussen verder gegaan met het instaleren van de twee prachtige porseleinen douchebakken op de kinderkamers.
 

We monteren ze exact op de door de infirmerie geadviseerde ideale kinderhoogte, ook handig voor hun ouders. Komende dagen laten we het watervaste cement drogen zodat we eind van de week de tegels kunnen aanbrengen. 

Morgen gaan we beginnen met het afwerken van de wanden van de kinderkamers met de beste kwaliteit glasvezel behang. Ze mogen zelf een zachte pasteltint verf uitkiezen.


Even bij de les blijven

Zelfvoorzienend leven houdt in dat je verder kijkt dan je neus lang is en rekening houdt met de seizoenen waar geen fruit en groente uit de tuin te plukken valt. Dat voor de koude wintermaanden een houtvoorraad aangelegd moet zijn is daarbij een vanzelfsprekendheid, we berichte daar al eerder over

 

Los daarvan zien we dat het klimaat op dit moment enorme uitschieters maakt, Pakistan, China en India ongekende overstromingen door hevige regenval, in Rusland zeer uitzonderlijke droogte en bosbranden en daardoor snijbare smog. In Duitsland, Polen en Tsjechië op hun beurt ook weer grote overstromingen.

 

Al bij al belooft dat wat voor de najaarsstormen op ons halfrond. Naar aanleiding van al dit natuurgeweld heeft de grootste graanleverancier ter wereld, Rusland, aangekondigd dat het zijn export van graan stopt ten gunste van zijn eigen inwoners.

 

Alles bij elkaar voor ons aanleiding om pro-actief te handelen mbt onze basisvoedigsmiddelen.

 
 

Zo hebben we vandaag onze meelvoorraad voor ruim zes maanden op pijl gebracht. We hebben derhalve naast ons eigen mais en tarwe nu ook een kast vol andere meel varianten.

 

Dat ook de Nederlandse overheid zich bewust is van de gevolgen als het voor de elementen gevoelige distributiesysteem vastloopt zien we de laatste tijd in tal van informatiespotjes op de televisie.

 

We worden daarbij wel heel, heel erg wee in het vooronder als we zien dat het van staatswege gegeven advies nauwelijks verder reikt dan de aanbeveling om een radio op batterijen, wat flessen water, potjes babyvoeding, kaarsen en lucifers op voorraad te nemen.

 

Misschien tijd om zelf eens serieus over dit onderwerp na te denken, realiseer u daarbij dat, als er drie dagen geen vrachtwagens rijden, alle winkels met eerste levensbehoefte krek leeg zijn.

 

Over een verstoring van gas-, water-, en lichttoevoer nog maar niet gesproken, als iets gevoelig is voor de natuurelementen is zijn het de nutsvoorzieningen wel. Geen rede voor doemdenkerij, wel een periode om bij de les blijven is ons devies.


Binnen klussen

Vandaag regen, regen, regen, dat betekend dus binnen werken


 

We zijn begonnen om de lekkage door de douchebakken van vorig jaar zelf te herstellen.

 

Zonder dat we het wisten waren er twee afvoerbuizen van bestaande douchebakken losgeraakt, bij de bouw van het huis niet goed gemonteerd.

 

Daardoor had zich gedurende enkele maanden een enorme hoeveelheid water verzameld in de isolatielaag van de vloer van de eerste verdieping.
 

We hebben een paar maanden de tijd genomen om alles weer te laten drogen en nu dat gebeur is het moment gekomen om alles weer netjes te maken 

Vandaag twee nieuwe douchebakken gemonteerd, behang verwijderd en de muren weer behang klaar gemaakt. 

Ook wel weer eens lekker om binnen te klussen.


Duurzaamheid in optima forma 2

Binnen een dag heeft de trap waar we het gisteren over hadden al een tweede leven gevonden. Voor de komende 100 jaar is hij letterlijk weer onder de pannen, perfect.
 

Wij gaan vandaag verder met het vervangen van twee kapote douchebakken, metselen, stucken en behangen. Met nog twee vakantieweken te gaan helpt het hele gezin mee en maken vele handen licht en gezellig werk.

 

Later op de dag volgen meer foto,s  


Duurzaamheid in optima forma

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.

 
 

Duurzaamheid gaat over de schaarste van de hulpbronnen waarmee welvaart wordt voortgebracht, zowel nu als in de toekomst. De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen op raken; en de opname capaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen.

 

De termen duurzaamheid en duurzaam gebruik komen van oorsprong uit de bosbouw. Later zijn ze ook in de visserijbiologie gebruikt. In beide gevallen was de betekenis verwant met begrippen uit de ecologie. Het ging er om de natuur zodanig te beheren dat de natuurlijke structuren en processen niet principieel werden aangetast.


Concreet: aan visgronden en bossen mocht niet méér vis of hout worden onttrokken dan er door natuurlijke aanwas vanzelf weer bij zou komen.

Het respecteren van deze ‘gebruiksruimte’ betekent dat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen blijven maken.

 

Bij duurzame ontwikkeling is dus sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam.

 

Bovenstaande lijkt allemaal erg ingewikkeld maar is in werkelijkheid veel simpeler dan gedacht.


Een voorbeeld hiervan is de trap welke op de slaapkamer van Maurits overbodig werd.
 

Vandaag vertrok hij van The Green Lagoon voor een tweede leven, boven op de Landrover van onze vrienden van onze vrienden Lagon en Liesbeth.
 

Duurzaamheid in optima forma, onze dag kan niet meer stuk.


Vroeger, toen het leven eenvoudig was

Vroeger was het leven eenvoudig, een aardappel was een aardappel, een ui een ui en een knoflook een knoflook.
 

Tot vandaag dus, vanochtend zijn wij gewapend met een foto voor een goede vriend op de locale markt op zoek gegaan een specifiek soort knoflook.  

 

Niet voor de maaltijd, neen, voor de oktober plant, we zeiden al eerder “regeren is vooruit zien”. Kannone dat hebben we geweten, witte, roze, groene, dikke, dunne, lange en korte, enz. enz. nooit geweten dat er zoveel soorten goddelijke knol bestonden.

 

Na minstens 25 kraampjes lachen ze ons plotsklaps toe vanuit een biologische groenteuitventerij. De enige echte Franse reuzenknoflook, minimaal 7 cm doorsnede.

 

Menig Michelin sterrenkok doet er in tijden van schaarste een moord voor, bij wijzen van spreken dan.

 

Het stro bij de buren is altijd gouder

Zoals voor mensen het gras bij de buren vaak mooier lijkt, geldt dat wat betreft stro ook voor de kippen.

 


 

Hun eigen luxe onderkomen is bedekt met een dikke laag vers stro en toch kunnen de kippen het niet laten om, zodra Nina en Lammie in de boomgaard zijn, hun stal te bezetten.

 

Een grappig ritueel, het zijn echt net mensen.

 

Vandaag nam Enieledam Nina mee voor een wandeling over de heuvels. Samen met een vriendinnetje die op bezoek was vertrokken ze samen in goed gemoed, hoog gezeten op Nina.
 

Nog geen 10 minuten daarna barste er een geweldige wolkbreuk los welke gepaard ging met een paar oorverdovende donderklappen.

 

Nina bleef zich ondanks de stortvloed en het onweer verbazingwekkend keurig gedragen en bracht de meiden zonder strapatsen weer veilig naar huis. Als verzopen katjes kwamen ze weer aan.
 

In de stal kreeg Nina een lekkere droogwrijfbeurt waarna de twee meiden een hete douche namen. Blijft toch apart hoe de lucht zich na zo,n avontuur vult met enthousiasme en energie.


De oude Chinezen

De oude Chinezen leerden hun tijdgenoten:


Wil je een dag gelukkig zijn, drink dan een fles wijn.

Wil je een week gelukkig zijn, vindt dan een partner.

Wil je je hele leven gelukkig zijn, neem dan een groentetuin.

Wil je je hele leven lang zielsgelukkig zijn kies dan voor alle drie tegelijk.

 

Wij hebben dit wijze advies eens goed tot ons laten doordringen en hebben voor het laatste advies gekozen.

 

Donders wat waren die oude Chinezen toch wijs.

 

Als u onderstaande foto,s bekijkt zult u begrijpen waarom.

Allemaal vandaag geoogst en direct bereid tot een overheerlijke maaltijd . 

Wat het Ria Valk niet die zong “de liefde van de man gaat door de maag”?

Je zou bijna denken dat ze gelijk had. 

Knoflookdroogplaats

Er zijn maar weinig ingrediënten waarmee je zo royaal kunt zijn. Een Franse kok draait zijn hand niet om voor een kipgerecht met veertig teentjes Knoflook.

  

Ook de Italianen zijn de ware meesters, zij verrichten kookwonderen met Knoflook. Griekse en Romeinse strijders dachten dat Knoflook zelf wonderen kon verrichten. Ze aten heel wat teentjes voor ze gevechten aangingen.

In al die verhalen wordt steeds verteld dat knoflook iets bijzonders doet.

Vandaag hebben wij onze knoflook geoogst en op onze speciale knoflookdroogplaats, onder een overstek van onze rietendak bij de keuken, te drogen gehangen.

 

De hele keuken ruiken er naar en daar gaat het niet bij blijven, bezoekers zijn gewaarschuwd.  The green Lagoon "Knoflooggedoogplaats".

 

Morgen nog veel meer lekkers van eigen gond


Zo rood als een tomaat

Onze tomatenplanten doen het verbazingwekkend goed. Tien hebben we een paar weken geleden voorzien van een koperdraadje en drie niet. 

Het koperdraad hebben we op advies van onze Normandische buurman door de voet van de plant gestoken, dwars door het hart van de stengel, we vertelde hier al eerder over.

Voor de rest gebruiken we geen middelen ter bescherming van ziekten.

 

Onvoorstelbaar wat een effect dit sorteert, de planten staan er puik bij en gaan ons vanaf vandaag elke dag trakteren op tomaten. Niet zo maar tomaten, neen, de allerlekkerste die wij ooit geproefd hebben, super zacht en heerlijk van smaak.

 

Op de kleur na in niets te vergelijken met tomaten die je bij de groenteman of supermarkt koopt. Met je ogen dicht stukje voor stukje puur van genieten, hemels gewoon.


De olielamp

Niets is gezelliger dan op een donkere winteravond met elkaar een bordspel spelen of een fijn boek lezen rond een centrale olielamp, zeker als die brand op eigen geperste koolzaad- of lijnolie.

 

Omdat regeren vooruitzien is dient er in dit seizoen uitgekeken te worden naar een mooie lamp.
 

Nadat we eerst op Marktplaats gezocht hadden kwam onze grote vriend Dirk, voor ons de ongekroonde koning van de groentetuiniers, op de proppen met een pracht exemplaar.

 

Een groot probleem………………., Dirk vindt ons bod te hoog.

 

Binnenkort reizen we naar hem af en gaan proberen het proberen eens te worden. In een uiterste poging hem te vermurwen met ons bod accoord te gaan nemen we bier, slobber en knoflookplantgoed van eigen teelt mee.

 

Dat beloofd nog een stevige onderhandeling te gaan worden.      Na eerder vernoemde koffiemolen en olie stelletjes zal dit voorlopig even onze laatste investering zijn.


De aller lekkerste koffie

Wat laten al die luiden met die bijzonder ingenieuze en vooral kostbare koffiemachines zich toch bij de neus nemen. De aller, aller, aller lekkerste koffie hoeft echt maar vier cent per kopje te kosten.

 

Na maanden van experimenteren waarbij de onze kopjes koffie steeds maar lekkerder en geuriger werden hebben we afgelopen dagen de echte climax o het gebied van smaakvol koffie dringen bereikt.
 

We delen het resultaat van onze eindeloze smaaktesten hieronder graag met onze trouwe lezers.

 

Natuurlijk begint het met de aanschaf van ongemalen koffiebonen, geen ingewikkeld gedoe, gewoon roodmerk van DE of een huismerk, kosten ca. 3 a 4 euro per kilo, geen cent meer.

 

We malen deze natuurlijk zelf, niet elektrisch, door de snelheid van elektrisch malen gaan er kostbare aroma,s verloren.  Gebruik vooral een handkoffiemolen, wij hebben er een aantal uitgeprobeerd maar uiteindelijk blijkt dat de jaren 30 Zassenhaus wandzwengelmolen van DE het allerbeste resultaat geeft.

 

Bovendien kan je met dit wonderschone apparaat heel eenvoudig de grofheid van het maalsel regelen. Deze molen is op Marktpaats te koop voor ca 25 a 30 Euro. Geen seconde mee wachten is ons devies.

 

De mate van grof- cq fijnheid is van groot belang. Een te fijn maalsel verstopt het filter terwijl een iets te grof product garant staat voor een waterig bakje.    

 

Vervolgens vullen we een navulbaar Senseo filtertje, verkrijgbaar in de supermarkt, met ca. 9 gram koffiemaalsel.
 

Deze in het Senseo apparaat met het aller lekkerste kopje koffie welke u ooit geproefd heeft als resultaat.

 

Na elk kopje koffie even het filtertje en het filterhoudertje afspoelen anders verstopt het apparaat.

 

Een bijkomend ecologisch voordeel is dat u nooit een druppel teveelgezette koffie weggegooid hoeft te worden en precies die hoeveelheid water verwarmd word die daadwerkelijk nodig is voor uw kopje koffie.

 

Ouderwets en nieuwerwets gaan zo hand in hand. Als u zo ver bent laat het ons dan graag weten, in dat geval geven wij u nog wat inside tips.
 

Bovenstaand het eindresultaat, natuurlijk samen met één caramel gemaakt met gezouten boter.

 

Tuinman Thieu zegt: Gewoon doen!
 

Klik hier voor de overzichtspagina van het dagboek.