Homepage. Dagboek. In de Media. Doel. Voedsel. Energie. Water. Dieren. Kruiden. Bloemen. Schoon Rijden. Onderhoud. Sport Spel. Zelf ervaren. Foto,s. Contact.

The Green Lagoon

Zelfvoorzienend wonen met behoud van comfort, “leven zoals het ooit bedoeld is”.  


Voedsel


Ons streven is om alle groente, fruit en graan welke door het gezin gegeten wordt  op eigen domein te telen.

Vanzelfsprekend gebruiken we hierbij geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is ook niet nodig omdat de natuur zelf alle hulpmiddelen biedt om een goede oogst te waarborgen


De groententuin:

In het begin werden we hierbij niet gehinderd door enige kennis en leerde met vallen en opstaan en met behulp van buren en vrienden wat er bij het opzetten van een eigen groententuin komt kijken.

Zo werden we bedreven in zaaien, grond verbeteren, mulchen, wisselteelt, een plantplan, composteren enz enz.


Onderstaand ons plantplan voor dit jaar

Brood, tarwe, mais, gerst en haver kopen we tegenwoordig in bij de molen hier vlakbij bij, per soort in balen van 50 kilo. Eens in de vier/vijf maanden laden we 250 kilo op voor in totaal minder dan 50 Euro.


We malen en mengen alles daarna zelf en verpak het in grote blauwe tonnen met deksel. Zowel de kippen, pony Nina, schaap Lammie en wij zelf eten er zo,n vier/vijf maanden van. Voor dieren blijft het onbewerkt. Voor ons zelf bakken we er om de dag brood en koek van in onze in Enkhuizen gemaakte en op snoeihout gestookte spekstenen oven/kachel.

Groente en fruitverwerking.

Na het plukken van onze circa 100 fruitbomen en oogsten van de groente is de bewerking en conservering een verhaal apart.


We hebben hiervoor onze kelder eigenhandig verbouwd tot een professionele verwerkings- en opslagruimte. Hoewel we uitsluitend voor eigen gebruik zullen gaan  produceren verbouwen we deze ruimte volgens de laatste HACCP normen. Het gaat tenslotte allemaal om onze eigen gezondheid.


Beien houden en honing slingeren

Vanzelfsprekend is een zelfvoorzienend domein niet compleet zonder een aantal gezonde bijenvolken. Aan de ene kant zorgen ze voor de bevruchting van de fruitbomen en aan de andere kant leveren ze ons ook nog eens de meest heerlijke honing en onze zelfbedachte en niet te versmaden Honing aPorto volgens eigen recept.

De mens

werd niet geschapen

alleen maar

om wijsheid te zoeken,

maar ook

om het land te ploegen,

de regen af te wachten,

tarwe te zaaien

en te maaien

en brood te bakken.


Moestuin

Klik op het plantplan voor een uitvergroting