Homepage. Dagboek. In de Media. Doel. Voedsel. Energie. Water. Dieren. Kruiden. Bloemen. Schoon Rijden. Onderhoud. Sport Spel. Zelf ervaren. Foto,s. Contact.

The Green Lagoon

Zelfvoorzienend wonen met behoud van comfort, “leven zoals het ooit bedoeld is”.  


Energie


Bij zelfvoorzienend leven hoort in de huidige tijd vanzelfsprekend ook het zelf opwekken van eigen elektriciteit en op een zo ecologisch mogelijke wijze verwarmen van het woonhuis.

Elektriciteit

Wij hebben er voor gekozen om elektriciteit op te wekken met “foto voltage panelen”.


In eerste instantie leveren wij de zelf opgewekte elektriciteit aan de elektriciteitsmaatschappij en kopen terug wat wij nodig hebben. Frankrijk kent hiervoor een zeer stimulerende subsidie- en terug lever vergoeding.


Vanzelfsprekend is ons doel om op termijn onze elektriciteit zelf op te slaan en uitsluitend nog van zelf opgewekte stroom te leven.


Wij werken hiervoor op dit moment een plan uit welke we binnen 1 jaar hopen te realiserenVoedselbereiding en extra warmte

Bereiden van eten gaat normaliter gepaard gaat met het verbruiken van veel elektriciteit of gas.


Ons eigen simpele en energie zuinige alternatief daarvoor is onze spekstenen kachel/oven.


Grondwarmte

Wij verwarmen onze woning met een grondwarmtesysteem. De warmte pomp wordt aangedreven door onze zonne panelen. Na de aanschaf en installatie is het verwarmen van het woonhuis en het zwembad eigenlijk helemaal gratis en ook nog eens “zero emissie”.


Van koolzaad tot tractor brandstof

Onze tractor, maaimachine en gator rijden op diesel. Krachtige en betaalbare elektrische tractoren zijn op korte termijn niet te verwachten. De oplossing waarvoor kiezen is het zelf olie persen uit koolzaad.


Van appel tot bio-ethanol

Een prangende vraag was; “kunnen we op ons familie domein gebruik blijven maken van onze onovertroffen Stihl heggescharen, -kettingzaag, -bosmaaier en -bladblazer. “Eureka” De oplossing was dichter bij dan wij hadden durven hopen.


Omdat maar zeer matig alcohol drinken vroegen we ons al maanden af wat wij met de appels van onze 50 cider-appelbomen moesten gaan aanvangen. Van een klein deel maken wij nu ons super huishoudelijke wondermiddel “Appel azijn”.


De rest gaan wij aanwenden voor bio-ethanol. Hierop werken de Stihls als een zonnetje. Wat na het proces als pulp/rest stof overblijft is op zijn beurt weer een traktatie voor onze dieren


Op deze manier krijgen we de cirkel langzaam rond.

Al ons snoeihout, welke te grof is om verwerken tot mulch voor de groentetuin, benutten we het om de heerlijkste stoofschotels te bereiden en ons dagelijks brood te bakken.


Tegelijkertijd verwarmd deze geweldige speksteen kachel ons hele huis en ondersteund daarbij ook onze grondwarmtevoorziening.

Terwijl u uw doel nastreeft, ziet u veel over het hoofd van wat zich dicht onder uw ogen ophoudt.


“Siddhartha” van schrijver en Nobelprijswinnaar Hermann Hesse